Julkanin

Julig kaningryta


Ingredienser för 4-6 personer:


En styckad kanin 1,3-1,6 kg (köp gärna färdigstyckad)

3,5 dl torrt rött vin (eller matlagningsvin)

1 gul lök eller motsvarande mängd schalottenlök (ca 150g)

1 skållad tomat

1-2 vitlöksklyftor

50g smör

0,5 dl olivolja

1 lagerblad

1 nypa kanel

1 knivsudd curry

2 nejlikor

3 korn kryddpeppar

1 kvist timjan

Vatten vid behov

Salt och peppar

En ljuvligt juldoftande kaningryta som kontrast till den annars feta julmaten.


Bryn kaninköttet i smör tills den får färg, på svag värme i ca 10 minuter.


Hacka lök (grovt) och vitlöken samt den skållade tomaten (alternativt 1msk tomatpuré).Schalottenlök kan läggas i hel men skalad.


Lägg efter hand bitarna i en gjutjärnsgryta, kastrull eller ugnssäker form. Häll över olivoljan. Häll skyn från stekpannan över köttet.


Tillsätt lök, vitlök, tomat, kryddor och örter samt lagerblad. Salta och peppra.Häll på vinet och eventuellt lite vatten.


Koka upp och låt koka i 10 minuter. Om Du använder alkoholhaltigt vin lägg inte på locket!


Sätt in i ugn på 175 grader eller låt puttra sakta på spisen med lock i ca 1 timme.


Smaka av med salt och peppar.


Servera med kokt potatis, potatismos eller Couscous.